x
Er zijn vandaag al 6 afspraken gemaakt

Wat is een viergastest binnen de APK?

Tijdens de APK  ondergaat uw auto een viergastest, indien uw auto voldoet aan de voorwaarden hiervoor. Hiermee zorgen we er in Nederland voor dat auto’s niet teveel CO2 en andere schadelijke stoffen uitstoten. In plaats daarvan gaan we op een meer milieuvriendelijke manier om met de auto’s waarmee we rijden, zodat de invloed op het milieu beperkt blijft. De viergastest maakt sinds 1998 onderdeel uit van de APK  en andere delen van Nederland, waardoor we daar inmiddels doorgaans goed aan gewend zijn.

Voorwaarden voor de viergastest

Uiteraard dient uw auto aan een aantal voorwaarden te voldoen, om in aanmerking te komen voor een viergastest tijdens de APK. Het is bijvoorbeeld van belang dat het gaat om een auto die rijdt op benzine en LPG, de dieselauto’s ondergaan een roetmeting. Daarnaast dient de auto gebouwd te zijn vanaf 1993, aangezien dat het jaar was waarin de verschillende fabrikanten van de auto’s zich voor het eerst op de uitstoot van schadelijke stoffen begonnen te richten. De APK  besteedt op deze manier niet alleen aandacht aan de veiligheid, maar bijvoorbeeld ook aan de invloed op het milieu.

APK en uitstoot van uitlaatgassen

De APK zorgt er met de viergastest voor dat auto’s die de keuring ondergaan in ieder geval niet teveel schadelijke stoffen uitstoten. Er is sprake van een aantal wettelijke percentages, op basis van de normen zoals de overheid die vaststelt. Alleen op het moment dat de auto minder dan deze normhoeveelheden uitstoot is het mogelijk om de auto goed te keuren en uiteindelijk af te melden bij de RDW, mits er geen andere gebreken zijn. De viergastest is wat dat betreft een belangrijk onderdeel van de APK, zodat u een degelijke keuring uit kunt laten voeren bij een garage of keuringsstation.